استاد امپریال کالج لندن: بحران آب در کشور با ‘تفکر سازه ای’ حل نمی شود
استاد امپریال کالج لندن، مدیریت آب کشور را گرفتار ‘تفکر سازه ای’ دانست و گفت: تا وقتی که سدسازی و طرح های انتقال آب به عنوان سمبل غرور و توسعه در کشور شناخته شوند، بحران آب حل نمی شود.
به گزارش نشریه مهندسی آب،کاوه مدنی یکشنبه در سخنرانی با موضوع ‘باورهای غلط مدیریت منابع آب ایران’ که در سالن آمفی تئاتر سازمان آب و برق خوزستان تشکیل شد، تصریح کرد: هنوز در کشور ما سازه های بتنی و بزرگی مانند سدها و برج ها به عنوان سمبل توسعه و غرور شناخته می شوند و بر همین اساس بعد از ناکامی در سدسازی نیز به دنبال اجرای طرح های انتقال آب میان حوضه ای و شیرین کردن آب رفته ایم.
وی با بیان اینکه ما تشنه توسعه بوده و هستیم و آن را به غلط فهمیده ایم، اظهار کرد: مدیریت منابع آب در کشور گرفتار ‘تفکر سازه ای’ و ‘سندروم ماموریت هیدرولیکی’ است که حل بحران آب را صرفا در ساخت سازه می داند، در حالی که کشورهای پیشرفته دنیا با تجارب تلخی که دراین زمینه داشته اند از دهه های ۷۰ و ۸۰ رویکرد خود را تغییر داده اند.
مدنی افزود: با وجود ایجاد مشکلات بسیار و دستورات زیست محیطی مقامات عالی مملکت، این مکتب فکری همچنان ادامه دارد و دنبال سدسازی و طرح های انتقال آب و باروری ابرهاست.
وی با انتقاد از اجرای طرح های انتقال آب میان حوضه ای گفت: اجرای طرح های انتقال آب در مناطق کویری و خشک، فقط آنها را تشنه تر می کند که نمونه آن اجرای طرح های انتقال آب کوهرنگ یک، ۲ و ۳ از سرچشمه های کارون به اصفهان است.
این پژوهشگر توضیح داد: وقتی عرضه آب در منطقه ای که با کمبود آب مواجه است بیشتر شود، تقاضای آب در منطقه به دلیل افزایش مهاجرت و جمعیت و توسعه صنایع و کشاورزی بیشتر خواهد شد، بنابراین باز هم نیاز بیشتر شده و مجبور به اجرای طرح های انتقال آب جدید خواهیم شد.
وی همچنین با بیان اینکه سوءمدیریت منابع آب فقط به عملکرد بخش آب محدود نمی شوداظهار کرد: بسیاری از مشکلات به بخش آب تحمیل شده است زیرا جمعیت، آمایش سرزمین، سیاست های اقتصادی، شهرسازی و راهسازی را بخش آب تعیین نمی کند؛ اگر چه بخش آب واکنش غلطی به این سیاست ها نشان داده است.